Книги-розглядалки (віммельбухи)

Книги-розглядалки (віммельбухи)

Книжка-віммельбух містить мінімум тексту (або взагалі не має тексту), наповнена деталями і з першого погляду нагадує комікс. Кожна книжка має героїв, з якими відбуваються цікаві та кумедні події протягом дня, місяця, року. Це дає можливість дитині кожного разу по-новому «читати» картинки і придумувати нові історії. Основне призначення такої книжки — ознайомлення з навколишнім світом, розвиток мовлення та уяви.

Історія віммельбухів

Віммельбух (нім. Wimmelbilderbuch — «мерехтлива книжка») — розвивальна книжка-розглядалка для дітей з яскравими, деталізованими, максимально насиченими візуальною інформацією ілюстраціями. Такі книги для розглядання користуються шаленою популярністю і зараз знаходяться в топах всіх книжкових хітів.. В Україну вони прийшли на початку 2000-х років.

Родоначальниками віммельбухів називають нідерландських малярів Пітера Брейгеля-старшого та Ієронімуса Босха, відомих своїми деталізованими полотанами. Перші книжки-для-роздивляння почали з'являтися наприкінці 1960-х років. «Батьком вімельбуха» вважають німецького художника Алі Мітґуча (нім. Ali Mitgutsch, 1935), одного з найвідоміших німецьких дитячих письменників, автора понад 72 книжок, перекладених близько 20 мовами и проданих накладом більше ніж у 8 млн. Першим класичним віммельбухом вважають книжку-картинку Алі Мітґуча «Усе навколо в моєму місті» (нім. Rundherum in meiner Stadt), що вийшла у 1968 році. Видання було розпродане накладом більше ніж в 1 млн примірників. У 1969 році книжка здобула Німецьку молодіжну літературну премію.

Серед популярних сучасних авторів книжок-для-роздивляння – Ротраут Сюзанна Бернер, Анна Сьюз, Тьєррі Лаваль, Ліла Лейбер та інші. Особливою популярністю користуються віммельбухи німецьких художницків-ілюстраторів Сюзанни Ротраут Бернер (серія «Городок»: «Зимова», «Весняна», «Літня», «Осіння» та «Нічна»), Доро Гьобеля та Петера Кнорра (серія «Історія в картинках»: «В цирку», «За містом», «Сусіди», «Одного разу в місті»).